اهمیت حیوانات مدل آزمایشگاهی

روند تکاملی موجودات زنده موجب ایجاد یک پیوستگی ژنی از ساده ترین موجودات تا پیشرفته‌ترین آن ها گشته است. این پیوستگی ژنی و تشابهات بین گونه های نزدیک موجب گشته است بیماری ها و چرخه های مختلف را در موجودات دیگر بررسی کرده و به انسان تعمیم داد. چرا که در محیط in-vivo هیچ گاه نمی توان روی انسان ها به شکل مستقیم آزمایش کرد و حیوانات مدل آزمایشگاهی این فرصت را به وجود آورده اند تا با القاء بیماری های مختلف و بررسی اتیولوژی و درمان آن ها، دست به اکتشافات جدید در این زمینه زد.

در اهمیت کار بر روی حیوانات مدل می توان گفت؛ زمانی که دانشمندان اولین بار روی کرمی به نام C.Elegans کار می کردند، کسی اهمیت آن را درک نمی کرد. اما در خلال تحقیقات پس از بررسی های چرخه سلولی در کرم، پدیده‌ای تحت عنوان آپوپتوز تعریف شد که همین چرخه در بدن یک کرم ساده قابل تعمیم به تمام موجودات زنده بوده و توانست بسیاری از سؤالات بی پاسخ دانشمندان حل کند.

امروزه حیوانات آزمایشگاهی در تحقیقات مختلف زیست شناسی، فیزیولوزی و پزشکی مورد استفاده قرار می گیرند و چرخه های بیولوژی و بیماری ها ابتدا روی حیوان مدل مناسب تست شده و سپس پس از تأیید به انسان ها تعمیم داده می شوند.

با پیشرفت روزافزون دانش بشری وبه وجود آمدن زمینه های بین رشته‌ای در رابطه با حیوانات مدل، آزمایشگاه های تحقیقاتی مختلف اقدام به راه اندازی بخش حیوانات مورد نیاز کرده اند. افرادی که تخصص مناسب در کار با حیوانات آزمایشگاهی کسب کرده اند، می توانند در مراکز تحقیقاتی مختلف از جمله فیزیولوژی، تکوینی، ژنتیک، سلولی، روانشناسی، دامپزشکی و … مشغول به کار شوند.

آزمایشگاه حیوانات

آزمایشگاه حیوانات ژنیران

آزمایشگاه حیوانات ژنیران با بهره گیری از به روز ترین تجهیزات، زمینه پژوهش و تحقیق را برای علاقه‌مندان به وجود آورده است. دوره های کارآموزی و کارگاهی مختلف در رابطه با این حوزه در بخش حیوانات آزمایشگاه ژنیران برگزار شده و خدمات مربوطه به دانشجویان و پژوهشگران همراه با آموزش ارائه می گردد.

در تمامی دوره های کارآموزی و کارگاهی کار با حیوانات آزمایشگاهی ژنیران، سرفصل ها به شکل تئوری و عملی توسط استاد آموزش داده شده و دانشجویان خود به شکل عملی، تکنیک ها را به خوبی یاد می گیرند و پس از گذراندن دوره می توانند پروژه های خود در زمینه کار با حیوانات آزمایشگاهی را بدون هیچ مشکلی به انجام برسانند.

lab1-min

خدمات مربوط به حیوانات آزمایشگاهی

آزمایشگاه ژنیران به جهت تسریع امور پژوهشی دانشجویان و پژوهشگران، با بهره گیری از امکانات کافی در زمینه حیوانات مدل آزمایشگاهی خدمات زیر را ارائه می کند:

  • نگهداری، پرورش و تکثیر موش، رت و خرگوش
  • تزریقات و خونگیری
  • جراحی حیوانات
  • توليد انواع مدل هاي حيواني بیمار به روش هاي مختلف جراحي و غيرجراحي
  • القاء کلستاز، التهاب سیستمیک، دیابت، سکته قلبی و …
  • تومور زایی در موش و رت
  • استخراج CSF از حیوانات تازه متولد شده و بالغ
  • جداسازی انواع بافت های حیوانی بیمار و سالم
  • رنگ آمیزی هیستولوژیک بافت و IHC
حیوانات آزمایشگاهی
  • رک های مخصوص نگه داری حیوانات آزمایشگاهی (موش سوری، رت و خرگوش)
  • ست جراحی و میز مخصوص جراحی
  • مقید کننده انواع موش و رت
  • میکروتوم
  • Tissue Processor
  • Tissue Floating Bath

10 دیدگاه برای “آزمایشگاه حیوانات

  1. کاربر ژنیران گفته:

    سلام و عرض ادب
    آیا می تونیم درخواست همکاری با علوم پزشکی سنندج رو بهتون بدیم؟جهت ایجاد زخم سوختگی درجه ۲ توام با ایجاد اسکار در خرگوش

  2. کاربر ژنیران گفته:

    سلام، ببخشید هزینه نگهداری از رت روزانه چقدر است؟

  3. کاربر ژنیران گفته:

    سلام
    آیا مدل حیوانی سرطان خاصی موجود هست و یا اینکه فقط بنا به درخواست القای سرطان
    انجام میشه؟

  4. کاربر ژنیران گفته:

    با سلام و احترام
    خواستم بپرسم شمارا با موشهای سرطانزا کار میکنید

  5. کاربر ژنیران گفته:

    سلام با عرض معذرت یک سوال داشتم اینکه در اروپا و کشور آلمان آزمایشگاهی هست که از شما آب دهان را می گیرد و به شما می گوید از چه نژادی هستی و اقوام شما در کجا ها پراکنده هستند و اصل نصب شما را می فرستاد می خواستم بدانم آنها از چه دستگاه های و روش های برای این منظور استفاده می کنند

    • Farbod Esfandi گفته:

      آزمایش‌های ژنتیکی برای تعیین نژاد و اصل و نسب از طریق نمونه‌های DNA، اغلب از روش‌ها و فناوری‌های پیشرفته‌ی تحلیل ژنتیکی استفاده می‌کنند. این آزمایش‌ها توسط شرکت‌های تخصصی ارائه می‌شوند که می‌توانند نمونه‌های DNA را از بزاق یا سایر نمونه‌های بیولوژیکی جمع‌آوری کنند. در آلمان و اروپا، چندین شرکت وجود دارند که چنین خدماتی را ارائه می‌دهند. در ادامه به روش‌ها و دستگاه‌های مورد استفاده برای این منظور اشاره شده است:

      1. استخراج DNA:

      اولین گام در این فرایند، استخراج DNA از نمونه بزاق است. این کار معمولاً با استفاده از کیت‌های استخراج DNA انجام می‌شود که قادر به شکستن سلول‌ها و جداسازی DNA به صورت خالص هستند.

      2. تکثیر DNA:

      پس از استخراج، DNA ممکن است به میزان کافی برای تحلیل نباشد، بنابراین از تکنیک PCR (واکنش زنجیره‌ای پلیمراز) برای تکثیر قسمت‌های خاصی از DNA استفاده می‌شود.

      3. توالی‌یابی و تجزیه و تحلیل ژنتیکی:

      توالی‌یابی نسل جدید (NGS): برای توالی‌یابی و تحلیل قسمت‌های بزرگی از ژنوم، از توالی‌یابی نسل جدید استفاده می‌شود. این فناوری امکان توالی‌یابی سریع و دقیق میلیون‌ها قطعه DNA را فراهم می‌کند.

      چیپ‌های SNP (Single Nucleotide Polymorphisms): برای تحلیل واریانت‌های ژنتیکی خاصی که بین افراد و جمعیت‌های مختلف متفاوت است، ممکن است از چیپ‌های SNP استفاده شود. این روش برای شناسایی تفاوت‌های جزئی در توالی‌های ژنتیکی و مطالعه ارتباط آن‌ها با اصل و نسب، نژاد و خصوصیات ارثی استفاده می‌شود.

      4. تحلیل داده‌ها و گزارش‌دهی:

      پس از جمع‌آوری داده‌های ژنتیکی، از الگوریتم‌ها و نرم‌افزارهای تحلیلی پیشرفته برای مقایسه نتایج با پایگاه‌داده‌های عظیم اطلاعات ژنتیکی از جمعیت‌های مختلف استفاده می‌شود. این تحلیل به شناسایی اصل و نسب و پراکندگی ژنتیکی اقوام کمک می‌کند.

      استفاده از این فناوری‌ها و روش‌ها امکان تعیین نژاد و اصل و نسب فرد را با دقت بالایی فراهم می‌کند. با این حال، مهم است که در نظر داشته باشید که نتایج می‌توانند تا حدودی تخمینی باشند و باید در کنار سایر اطلاعات تاریخی و فرهنگی تفسیر شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *