میکروارگانیسم ها همانند سایر موجودات زنده برای بقا و همچنین ادامه حیات خود نیاز به مواد غذایی جهت تامین انرژی، متابولیسم و تکثیر جمعیت خود دارند. میکرواورگانیسم های در حال رشد و تکثیر به عناصری که در ساختمان شیمیایی آن ها موجود می باشد نیاز مبرم دارند. مواد مغذی باید این عناصر را به شکل قابل استفاده از لحاظ متابولیک فراهم آورند. به علاوه ارگانیسم ها برای تولید ماکرومولکول ها و حفظ شیب غلظت شیمیایی ضروری در دو طرف غشای خود نیاز به انرژی متابولیک دارند. میکروارگانیسم ها از لحاظ نیازهای غذایی و منابع انرژی متابولیک بسیار متنوع هستند و عواملی که باید طی رشد کنترل شوند عبارتند از: مواد مغذی، pH، حرارت، هوا، غلظت نمک ها و قدرت یونی محیط کشت. رشد باکتری ها و سایر میکروارگانیسم ها به شرایط مناسب فیزیکی و شیمیایی و وجود مواد غذایی نیاز دارد. این شرایط بر حسب نوع ارگانیسم ها متفاوت اند. این نیازها عبارتند از رطوبت، انرژی و منابع کربن و عناصر اساسی. تمامی یاخته ها علاوه بر کربن به ذخایر هیدروژن، اکسیژن، نیتروژن، فسفر و گوگرد نیاز دارند. عوامل محیطی که بر بقا و رشد آنها تاثیر می گذارند عبارتند از: دما، اسیدیته، اکسیژن، فشار اسمزی، کشش سطحی و فشار هیدرو استاتیکی.
باکتری ها برحسب محدوده ای از دما که بهترین رشد را در آن دارند به سه گروه گرما دوست ها که دمای بهینه آنها 40 درجه سانتی گراد است و مزوفیل که دمای ۲۰ تا ۴۰ درجه سانتی گراد را ترجیح می دهند و سرمادوست ها که دمای بین ۷ تا ۲۰ درجه سانتی گراد قادر به زندگی هستند تقسیم بندی می شوند. دمای پایین باعث کندی رشد می شود؛ باکتری ها محیط هایی را که اندکی قلیایی باشند ترجیح میدهند. مثلاً pH مناسب برای رشد باکتری اشرشیا کلی5/4 تا 8 است، اما بعضی از باکتری ها pHهایی کاملاً قلیایی یا کاملاً اسیدی را به خوبی تحمل می کنند. بدن انسان متشکل از محیط های گوناگونی با pH های متفاوت است. اکثر میکروارگانیسم ها قادر به تحمل pHبسیار اسیدی معده انسان نیستند و فقط آن دسته از بیماری زا ها که قدرت تحمل چنین محیطی اسیدی را به مدت طولانی دارند میتوانند باعث عفونت های گوارشی شوند. در مورد پوست بدن انسان نیز اسیدیته عامل محافظی در برابر عفونت به شمار می رود. با توجه به موارد و الزاماتی که به آن ها اشاره شد، جهت مطالعات بر روی میکروارگانیسم ها نیازمند رشد و ازدیاد آن ها در شرایط آزمایشگاهی هستیم، بدین منظور با توجه به شرایط رشد و احتیاجات ارگانیسم ها به مواد معدنی نیازمند ساخت محیط های کشت جهت رشد و بقای این ارگانیسم ها می باشیم. با کمی مطالعه در مورد شرایط رشد بهینه ارگانیسم ها می توان محیط کشت مربوط به ارگانیسم هدف را مشخص نموده و در ادامه محیط کشت مناسب را جهت رشد ارگانیسم تهیه نمود. همچنین علاوه بر ساخت محیط های کشت برای رشد و بقای میکروارگانیسم ها میتوان محیط های کشت هدفمندی نیز طراحی و تهیه نمود تا فقط ارگانیسم هدف را بتوان با شرایط بهینه گسترش داده و همچنین مطالعه نمود. مثلاً برای جداسازی باکتری های انتروباکتریاسه می توان از محیط هایی که فقط این گروه می توانند در آن رشد کنند استفاده نمود. مثلا محیط کشت EMB به دلیل وجود نمک های صفراوی اجازه رشد به باکتری های گرم مثبت را نداده و فقط باسیل های گرم منفی خانواده انتروباکتریاسه قادر به رشد در این محیط می باشند. پس یادگیری تکنیک ساخت انواع محیط کشت های میکروارگانیسم ها اولین و موثرترین قدم در جهت مطالعات ما بر روی ارگانیسم ها خواهد بود.
برای ازبین بردن مخمردر محیط کشتmrsاگار جهت بهتر دیده شدن باکتری چه اقدامی باید انجام داد
سلام قبل از کشت باید از ضد قارچی مانند نیستاتین استفاده شود تا مخمر و قارچ رشد نکنند.
با کمی مطالعه در مورد شرایط رشد بهینه ارگانیسم ها می توان محیط کشت مربوط به ارگانیسم هدف را مشخص نموده و این دوره خیلی هم مفید هست
خیلی خوب عوامل رشد میکروارگانیسم ها بررسی و مطرح شد
سلام خوش حالیم که مفید بود براتون
من در آزمایشگاه کار میکنم جدیدا طرحای مربوط به صنایع نیز برداشتیم فک میکنم شرکت در این دوره مفید واقع میشه
سلام ممنون از دیدگاهتون شما میتونید در دوره میکروبیولوژی شرکت کنید
اساتید این دوره ساخت انواع محیط کشت چه کسایی هستند؟
سلام شما میتونید دوره میکروبیولوژی شرکت کنید.
یادگیری تکنیک ساخت انواع محیط کشت های میکروارگانیسم ها اولین و موثرترین قدم در جهت مطالعات ساخت انواع محیط کشت هست که این دوره کامل مطالعات رو در برمیگیره
سلام ممنو از دیدگاه شما