اگر مشکلی در بویایی دارید، مشکل می‌تواند پیچیده‌تر از چیزی باشد که تصور می‌کنید!

اگر مشکلی در بویایی دارید، مشکل می‌تواند پیچیده‌تر از چیزی باشد که تصور می‌کنید!

 

طبق تحقیقات اخیر، کسانی که دارای اختلالات بویایی هستند، مانند مواردی که ناشی از COVID-19است، ممکن است پیامدهای اجتماعی و فیزیکی را تجربه کنند. خوشبختانه در این تحقیق راهکارهایی نیز ارائه شده است.

لذت بردن از غذا تا حد زیادی تحت تاثیر بو است. طبق تحقیقات اخیر دانشگاه Aarhus، بسیاری از افراد حس بویایی خود را از دست داده، کاهش یافته یا دچار اختلال شده اند که می تواند بر سلامت و کیفیت زندگی آنها تأثیر بگذارد.

به گفته دانشیار Alexander Wieck Fjaeldstad، از دست دادن حس بویایی یا تغییر آن بر چیزی بیش از عادات غذا خوردن و آشپزی شما تأثیر می‌گذارد. او در تأسیس اولین کلینیک بویایی و چشایی دانمارک مشارکت داشت و نویسنده این مطالعه است که اخیراً در مجله علمی Foods منتشر شده است.

Alexander Wieck Fjældstad می‌گوید: کاهش لذت هنگام غذا خوردن و پیامدهای اجتماعی آن برای بیماران بسیار مهم است و اغلب پیامدهای جدی برای کیفیت زندگی آنها دارد.

این تحقیق همچنین نشان می‌دهد که 39 درصد از افراد مبتلا به اختلالات بویایی شدید نسبت به جمعیت عادی کاهش وزن دارند که می‌تواند برای سلامتی آنها مضر باشد.

اگر مشکلی در بویایی دارید، مشکل می‌تواند پیچیده‌تر از چیزی باشد که تصور می‌کنید!

همچنین اخبار بیشتری را بخوانید:

تحقیقات جدید درمورد نحوه کار گیرنده های بویایی

بازیابی بویایی از دست رفته ناشی از کرونا

ردیابی بیماری به کمک حس بویایی

این افراد با این اختلال در سریع ترین زمان ممکن آشپزی را تمام می‌کنند

یک پرسشنامه در مورد پخت و پز، بو، تغییرات وزن و آگاهی حسی توسط 692 شرکت کننده در این مطالعه تکمیل شد. 251 نفر حس بویایی تحریف شده داشتند (پاروسمی)، 271 نفر حس بویایی خود را از دست داده یا قدرت آن کاهش یافت و 166 نفر در گروه کنترل بودند.

بر اساس این مطالعه، افرادی که دارای حس بویایی تحریف شده هستند از نظر انتخاب غذا و همچنین توانایی و تمایلشان به آشپزی با گروه کنترل تفاوت نشان دادند.

Alexander Wieck Fjældstad افزود: “بیماران ابراز تمایل کردند که هر چه سریع‌تر آشپزی را پشت سر بگذارند. آنها آشپزی را مانند گذشته سرگرم کننده نمی‌دانند، علاقه کمتری به آشپزی برای دیگران دارند و تمایل به امتحان کردن غذاهای جدید را از دست داده‌اند. تنوع کمتر در عادات غذایی می تواند بر سلامتی تأثیر بگذارد.”

مطالعات قبلی همچنین نشان داده‌اند که از دست دادن یا تحریف حس بویایی می‌تواند پیامدهایی از ناامنی اجتماعی و افزایش خطر علائم افسردگی تا افزایش خطر حوادث خانگی داشته باشد.

اگر مشکلی در بویایی دارید، مشکل می‌تواند پیچیده‌تر از چیزی باشد که تصور می‌کنید!

چگونه حس لذت را دوباره کشف کنیم

خوشبختانه، مطالعه اخیراً منتشر شده توضیح می‌دهد که چگونه غذاهای با طعم، بافت‌ و حس‌ متفاوت می‌توانند لذت چشایی بیمار را افزایش دهند. هنگامی که بوی غذایی منتشر شده در حفره دهان توسط گیرنده‌های بویایی در بینی حس نمی‌شود، می‌توان با تمرکز بر سایر ورودی‌های حسی آن را جبران کرد. به عبارت دیگر، حواس دیگر می‌توانند تجربه غذا خوردن را افزایش دهند تا بیمار رضایت غذایی بیشتری کسب کند، تجربه غذایی چند‌حسی بهتری داشته باشد و کیفیت زندگی بهبود یابد.

Alexander Wieck Fjældstad می‌گوید: “بیماران آشپزی را چالش برانگیز می‌دانند، اما این مطالعه می‌تواند به شما کمک کند، زیرا مشخص می‌کند که چه موادی به حس بویایی شما آسیب می‌رسانند، ناخوشایند یا خوشایند هستند.” وی از میوه‌های خشک، فلفل قرمز، منتول و روغن کلزا به عنوان گزینه‌های غذایی مناسب برای بیمارانی که حس بویایی و چشایی آسیب دیده دارند، یاد می‌کند. هنگام خوردن این غذاها، احساس دهان به ایجاد محر‌ک‌های حسی در هنگام از بین رفتن حس بویایی کمک می‌کند.

به ویژه بیمارانی که حس بویایی ناهنجار دارند باید از قهوه، قارچ، کره، زنجبیل، فلفل سیاه و نان برشته اجتناب کنند، زیرا این غذاها به طور کلی حس چشایی کمتری را القا می‌دهند. برخی از این غذاها به شدت سایر حواس را تحریک می‌کنند که در صورت عدم وجود عطر ناخوشایند می‌شود.

 

یک مشکل رایج

مزه یک فرآیند چند حسی است که در آن هر حس با نت‌های مختلف کمک می‌کند که در کنار هم به یک سمفونی پیچیده منجر می‌شود که ما را قادر می‌سازد آنچه می‌خوریم را شناسایی کنیم، تازگی و خوراکی بودن آن را ارزیابی کنیم و در نهایت حس لذت چشایی را برای ما به ارمغان می آورد. تعداد کمی از مردم متوجه قدرت حس بویایی هستند.

با این حال، در پی همه گیری کووید-19، ما حتی بیشتر از هر زمانی از اهمیت بویایی آگاه شده‌ایم. حدود 65 درصد از 300 میلیون بیمار کووید-19 در سراسر جهان از دست دادن حس بویایی خود را تجربه کرده‌اند. برای بیش از نیمی از این بیماران، از دست دادن حس بویایی ممکن است طولانی مدت باشد.

Alexander Wieck Fjældstad می‌گوید: “در ارتباط با کووید-19، بسیاری از مردم از دست دادن حس بویایی خود یا تحریف آن را تجربه کردند، اما در واقع این یک مشکل رایج بوده است.”

پانزده درصد از مردم دارای حس بویایی کاهش یافته هستند. این مشکل با افزایش سن بیشتر می‌شود و اغلب به بسیاری از بیماری‌های شناخته شده مانند دیابت، بیماری کلیوی و چندین بیماری تخریب کننده عصبی مربوط می‌شود. حدود دو درصد دانمارکی‌ها از از دست دادن کامل حس بویایی رنج می‌برند.

خلاصه:

از دست رفتن بویایی در نتیجه بیماری کووید 19 می‌تواند نتایج جبران ناپذیری در زندگی ما بگذارد که مثال آن تاثیر این اتفاق بر زندگی روزمره و حس لذت بردن از خوردن غذا باشد که ما رو از انجام کارها با اشتیاق دور می‌کند.

منبع

 

مترجم: امید آهنگریان ابهری

همچنین مطالب بیشتری را بخوانید:

بیماری آلزایمر

بیماری پارکینسون

از این مطلب چقدر راضی بودید؟

روی ستاره کلیک کنید تا نظرتون ثبت بشه

0 / 5. تعداد رای دهندگان: 0

تا حالا امتیازی برای این مطلب ثبت نشده؛ با ثبت نظرتون مارو خوشحال می‌کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *