بر اساس مطالعهای که توسط انجمن روانشناسی آمریکا منتشر شده است، استفاده مکرر از سیستمهای هوش مصنوعی (AI) در محل کار میتواند منجر به ایجاد حس تنهایی در کارکنان شود. همچنین میتواند باعث ایجاد بیخوابی و افزایش نوشیدن الکل بعد از کار شود.
بر اساس تحقیقات منتشر شده توسط انجمن روانشناسی آمریکا، کارمندانی که به طور مکرر با سیستمهای هوش مصنوعی در تعامل هستند، بیشتر دچار حس تنهایی میشوند که این میتواند منجر به بیخوابی و افزایش نوشیدن الکل بعد از کار شود.
محققان چهار آزمایش را در ایالات متحده، تایوان، اندونزی و مالزی انجام دادند. یافتهها در بین فرهنگهای مختلف، سازگار بود. این تحقیق اخیرا به صورت آنلاین در مجله Journal of Applied Psychology منتشر خواهد شد.
محقق اصلی مقاله Pok Man Tang، PhD، کار سابقش در یک بانک سرمایهگذاری بود. او در آنجا از سیستمهای هوش مصنوعی استفاده میکرد، که منجر به علاقه او به تحقیق در این باره شد.
Tang استادیار مدیریت در دانشگاه Georgia: «پیشرفت سریع در سیستمهای هوش مصنوعی جرقهی انقلاب صنعتی جدیدی را زده است. این در حال تغییر شکل محیط کار میباشد که با مزایای بسیاری همراه است. اما همچنین برخی از خطرات ناشناخته، از جمله اثرات مخرب ذهنی و جسمی بالقوه برای کارمندان را به همراه دارد. انسان موجودی اجتماعی است و تلفیق کار با سیستمهای هوش مصنوعی ممکن است اثرات مخربی بر زندگی شخصی کارکنان داشته باشد.
در عین حال، کار با سیستمهای هوش مصنوعی ممکن است مزایایی داشته باشد. محققان دریافتند کارمندانی که مکررا از سیستمهای هوش مصنوعی استفاده میکردند، به احتمال زیاد به سایر کارمندان کمک میکنند، اما این پاسخ ممکن است ناشی از احساس تنهایی و نیاز آنها به روابط اجتماعی باشد.
مطالعات نشان داد که شرکتکنندگانی که از هوش مصنوعی استفاده میکردند، علاوه بر اینکه با سطوح بالای اضطراب، احساس ناامنی و نگرانی در مورد روابط اجتماعی همراه هستند، با واکنشهای مثبت، مانند کمک به دیگران نیز همراهند. احساس تنهایی و بیخوابی نیز از دیگر واکنشهای منفی این افراد بود.
مطالب مرتبط:
- الگوریتم هوش مصنوعی جنایات آینده را یک هفته قبل از حادثه با دقت ۹۰ درصد پیش بینی میکند!
- هوش مصنوعی میتواند عود مجدد بیماری کرون را با موفقیت پیشبینی کند!
- فناوری هوش مصنوعی برای بهبود سلامت روان
- زوال عقل و پیشبینی دقیق ابتلا به آن با هوش مصنوعی
در یک آزمایش، 166 مهندس در یک شرکت زیست پزشکی تایوانی که با سیستمهای هوش مصنوعی کار میکردند را مورد بررسی قرار دادند. طی سه هفته درباره احساس تنهایی، اضطراب و احساس تعلق در آنها را بررسی کردند. شرکتکنندگان را بر اساس رفتارهای مفیدی چون کمک به دیگران و رفتارهای منفی مثل بیخوابی و مصرف الکل بعد از کار ارزیابی کردند. کارمندانی که بیشتر با سیستمهای هوش مصنوعی ارتباط برقرار میکردند، به احتمال بیشتری احساس تنهایی، بیخوابی و همچنین مصرف الکل بعد از کار را تجربه میکردند. اما برخی رفتارهای مثبت مثل کمک به همکاران را نشان دادند.
در آزمایش دیگری با 126 مشاور املاک در یک شرکت مدیریت املاک اندونزیایی، به نیمی از آنها دستور داده شد تا سه روز متوالی از سیستمهای هوش مصنوعی استفاده نکنند، درحالیکه به نیمی دیگر گفته شد تا حد امکان با سیستمهای هوش مصنوعی کار کنند. یافتههای گروه دوم مشابه آزمایش قبلی بود، با این تفاوت که هیچ ارتباطی بین دفعات استفاده از هوش مصنوعی و مصرف الکل بعد از کار وجود نداشت.
یافتههای مشابهی از یک آزمایش آنلاین با 214 بزرگسال مشغول به کار تمام وقت در ایالات متحده و دیگری با 294 کارمند در یک شرکت فناوری مالزی وجود داشت.
یافتههای تمام تحقیقات با یکدیگر همبستگی داشت. اما ثابت نمیکند که کار با سیستمهای هوش مصنوعی باعث تنهایی یا پاسخهای دیگر میشود، فقط ارتباطی بین آنها را توضیح میدهد.
Tang گفت که توسعهدهندگان فناوری هوش مصنوعی باید سیستمهای هوش مصنوعیرا به ویژگیهای اجتماعی مانند صدای انسان را برای تقلید از تعاملات شبه انسانی مجهز کنند. کارفرمایان همچنین میتوانند تعداد دفعات کار با سیستمهای هوش مصنوعی را محدود کنند تا فرصتی را برای روابط اجتماعی کارمندان فراهم کنند.
Tang افزود: تصمیمگیری تیمی و سایر وظایفی که در آن ارتباطات اجتماعی مهم هستند، میتوانند توسط افراد انجام شوند. درحالیکه سیستمهای هوش مصنوعی میتوانند بیشتر روی کارهای خستهکننده و تکراری تمرکز کنند.
Tang گفت: “برنامههای ذهن آگاه و سایر مداخلات مثبت نیز ممکن است به تسکین تنهایی کمک کنند.” “هوش مصنوعی به گسترش خود ادامه خواهد داد، بنابراین ما باید از الان برای کاهش اثرات مخرب احتمالی برای افرادی که با این سیستمها کار میکنند، اقدام کنیم.”
همچنین بخوانید:
- غم و تنهایی بیشتر از سیگار پیری را تسریع می کند
- بی سوادی با سلامت روان کمتر مرتبط است!
- تربیت سختگیرانه فرزندان افسردگی را در DNA کودک تثبیت میکند!
مرجع: “هیچ انسانی مانند یک جزیره نیست: بحث دربارهی پیامدهای پس از کار با هوش مصنوعی” توسط Pok Man Tang، Joel Koopman، Ke Michael Mai، David De Cremer، Jack H. Zhang، Philipp Reynders، Chin Tung Stewart Ng و I-Heng Chen، 12 ژوئن 2023، مجله روانشناسی کاربردی.
مترجم: شقایق مرتاضی