مصرف منظم غذاهای پرچرب با قند بالا باعث میشود مغز به طور ناخودآگاه این گزینههای ناسالم را به دلیل تغییرات در سیستم دوپامینرژیک مغز که مسئول انگیزه و پاداش است ترجیح دهد.
چرا مقاومت در برابر شکلات تختهای و خوراکیهای مشابه برایمان سخت است؟
چرا هنگام خرید در سوپرمارکت، مقاومت در برابر شکلات، چیپس، و سیب زمینی سرخ شده بسیار سخت است؟ به گفته محققان موسسه تحقیقات متابولیسم ماکس پلانک در دانشگاه Cologne and Yale، مصرف غذاهای سرشار از چربی و قند درواقع میتواند مغز ما را تغییر دهد. مصرف منظم، حتی در مقادیر کم، مغز را آموزش میدهد تا در آینده هوس این غذاها را داشته باشد.
چرا غذاهای ناسالم و چاق کننده را اینقدر دوست داریم؟ چگونه این ترجیح در مغز ایجاد می شود؟ تمایل ما به خوردن غذاهای پرچرب و پر شکر، به اصطلاح رژیم غربی، میتواند ذاتی باشد یا در نتیجه اضافه وزن ایجاد شود. اما ما فکر میکنیم که مغز این ترجیح را یاد میگیرد.
برای آزمایش این فرضیه، محققان به یک گروه از داوطلبان علاوه بر رژیم غذایی معمولی، روزانه یک پودینگ کوچک حاوی مقدار زیادی چربی و قند در روز به مدت هشت هفته دادند. گروه دیگر پودینگی دریافت کردند که حاوی همان تعداد کالری اما چربی کمتری بود. فعالیت مغز داوطلب گروه اول و در طول هشت هفته اندازهگیری شد.
مغز ما ناخودآگاه یاد میگیرد که تنقلات پرچرب را ترجیح دهد.
پاسخ مغز به غذاهای پرچرب و قند بالا در گروهی که پس از هشت هفته پودینگ پرشکر و پرچرب مصرف کردند، به شدت افزایش یافت. این به ویژه سیستم دوپامینرژیک را فعال کرد، منطقهای در مغز که مسئول انگیزه و پاداش است. اندازهگیریهای ما از فعالیت مغز نشان داد که مغز خود را از طریق مصرف چیپس و سایر محصولات سازمان میدهد و ناخودآگاه میآموزد که غذای پاداشدهنده را ترجیح دهد. از طریق این تغییرات در مغز، ما به طور ناخودآگاه همیشه غذاهایی را ترجیح میدهیم که حاوی مقدار زیادی چربی و قند هستند.
در طول دوره مطالعه، افراد مورد آزمایش نسبت به افراد مورد آزمایش در گروه کنترل وزن بیشتری اضافه نکردند و مقادیر قند خون یا کلسترول در خون آنها نیز تغییری نکرد. با این حال، محققان فرض میکنند که ترجیح دادن به غذاهای شیرین پس از پایان مطالعه ادامه خواهد یافت. “اتصالات جدید در مغز ایجاد میشود و به این سرعت حل نمیشوند. به هر حال، تمام هدف یادگیری این است که وقتی چیزی را یاد میگیرید، به این سرعت آن را فراموش نمیکنید.»
مرجع: “مصرف روزانه یک میان وعده شیرین و چرب، پردازش پاداش را در انسان تعدیل میکند” توسط شارمیلی ادوین تاناراجه، الکساندرا جی. دی فلیسانتونیو، کرستین آلبوس، بویانا کوزمانوویچ، لیونل ریگوکس، ساندرا ایگلسیاس، روث هانسن، اولین لیورلی اِلمان. ، Jens C. Brüning، Marc Tittgemeyer و Dana M. Small،
همچنین بخوانید:
- خوردن فست فود قبل از بارداری میتواند به سلامت کودک شما آسیب برساند و یکسری مشکلات پنهان ایجاد کند.
- طول عمر بیشتر با نوشیدن ۲ تا ۳ فنجان قهوه در روز!
- آب: آیا واقعاً به ۸ لیوان آب در روز نیاز دارید؟
مترجم: شقایق مرتاضی