تست تالنز (Tollen’s Test): تعریف، اصول، روش، نتایج و موارد استفاده

تست تالنز

تست تالنز یک آزمایش شیمیایی است که برای افتراق قندهای کاهنده از قندهای غیر کاهنده استفاده می‌شود. این تست را به خاطر محصول نهایی که در آن تولید می‌شود، تست آینه نقره‌ای (Silver mirror test) نیز می‌نامند

اهداف تست تالنز

  • برای افتراق قندهای کاهنده از قندهای کاهنده.
  • برای تشخیص وجود کربوهیدرات‌های حاوی آلدهید (Aldehyde) و افتراق آن‌ها از کربوهیدرات‌های حاوی کتون (Ketone).

اصول آزمایش تالنز

  • شناساگر تالنز مخلوطی از محلول قلیایی نیترات نقره (AgNO3) و آمونیاک مایع (NH3) است که منجر به تشکیل یک کمپلکس می‌شود.
  • محلول آب‌دار نیترات نقره یک کمپلکس آب‌دار نقره را تشکیل می‌دهد که در آن آب به عنوان لیگاند (Ligand) عمل می‌کند.
  • سپس کمپلکس‌های آبی با فعالیت یون‌های هیدروکسید (Hydroxide) به اکسیدهای نقره (Ag2O) تبدیل می‌شوند.
  • اکسید نقره یک رسوب قهوه‌ای تشکیل می‌دهد که سپس توسط آمونیاک آب‌دار حل شده و در نتیجه کمپلکس [Ag(NH3)2]+ ایجاد می‌شود.
  • این کمپلکس جزء اصلی شناساگر تالنز بوده که یک عامل اکسید کننده قوی است.
  • سپس این کمپلکس، گروه آلدئیدی (Aldehyde) موجود در برخی قندها را اکسید می‌کند تا یک اسید کربوکسیلیک (Carboxylic acid) تشکیل دهد.
  • در همین موقع، یون‌های نقره موجود در شناساگر به نقره فلزی کاهش می‌یابد.
  • کاهش یون‌های نقره به نقره فلزی منجر به تشکیل یک آینه نقره‌ای در کف و اطرف لوله آزمایش می‌شود.
  • با این حال آلفا هیدروکسی کتون (α-hydroxy ketone)، تست تالنز مثبت می‌باشد زیرا شناساگر تالنز، α-هیدروکسی کتون را به یک آلدئید اکسید می‌کند.

آزمایش تالنز

واکنش

2AgNO3 + 2NaOH    →    Ag2O (brown ppt) + 2NaNO3 + H2O

Ag2O (brown ppt) + 4NH3 + 2NaNO3 + H2O    →    2[Ag(NH3)2]NO3 + 2NaOH

Glucose + 2[Ag(NH3)2]NO3 + H2O    →    2 Ag(silver mirror) + 4 NH3 + Gluconic acid + 2 H+

نیازمندی‌ها

شناساگر

  • شناساگر تالنز: 50 میلی‌لیتر AgNO31 مولار را در یک بِشر ریخته و به آن 25 میلی‌لیتر KOH 0.8 مولار اضافه کنید. اکنون حجم کافی آمونیاک آب‌دار را به منظور حل شدن رسوب قهوه‌ای اضافه کنید.
  • نمونه تستی

لوازم مورد نیاز

  • لوله‌های آزمایش
  • پایه لوله آزمایش
  • پیپت (Pipette)

تجهیزات

روش تست تالنز

  1. دو لوله آزمایش تمیز و خشک را برداشته و 1 میلی‌لیتر از نمونه تستی را در یک لوله آزمایش و 1 میلی‌لیتر آب مقطر را در لوله دیگر به عنوان لوله کنترل اضافه کنید.
  2. 2 میلی‌لیتر از شناساگر تالنز را به هر دو لوله آزمایش اضافه کنید.
  3. هر دو لوله آزمایش را به مدت 1 دقیقه در بن‌ماری قرار دهید.
  4. شکل‌گیری رنگ را بررسی و آن را یادداشت کنید.

نتیجه و تفسیر آزمایش تالنز

  • تشکیل یک رسوب خاکستری تیره یا آینه نقره‌ای در پایین و کناره‌های لوله آزمایش نشان دهنده یک نتیجه مثبت است و به این معنی است که نمونه داده شده حاوی قندهای کاهنده /آلدوز (Aldose) می‌باشد.
  • عدم وجود چنین رسوبی نشان دهنده یک نتیجه منفی است و به این معنی است که نمونه آزمایشی قندهای احیا کننده / آلدوز / α-هیدروکسی کتوز ندارد.

تست تالنز

موارد استفاده

  • تست تالنز به طور معمول در آزمایشگاه‌های شیمیایی برای آنالیز کیفی مواد آلی انجام می‌شود که آلدئیدها را از کتون‌ها متمایز می‌کند.
  • این تست همچنین جهت افتراق قندهای کاهنده از قندهای غیر کاهنده استفاده می‌شود.

محدودیت‌ها

  • برخی از کربوهیدرات‌هایی که گروه آلدهیدی ندارند، ممکن است در تست تالنز به دلیل ایزومریزاسیون (Isomerization) چنین قندهایی در شرایط قلیایی، نتیجه مثبت بدهند.

آشنایی بیشتر با تست های بیوشیمیایی:

منبع

مترجم: صادق حسینی‌کیا

از این مطلب چقدر راضی بودید؟

روی ستاره کلیک کنید تا نظرتون ثبت بشه

5 / 5. تعداد رای دهندگان: 3

تا حالا امتیازی برای این مطلب ثبت نشده؛ با ثبت نظرتون مارو خوشحال می‌کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *