فهرست مطالب
نمایش
مقدمهای بر پلاسمید ColE1
- نام ColE1 مخفف ژن colicin E1 است. این پلاسمید در باکتری E.coli یافت میشود و یک پلاسمید طبیعی در باکتری است.
- پلاسمید ColE1 متعلق به خانواده باکتریوسینها (Bacteriocin) میباشد. این پلاسمید یک پلاسمید سست (Relaxed plasmid) است، به این معنی که دارای تعداد کپیهای متعددی (کپیهای زیاد در هر سلول) میباشد. طول این پلاسمید 6646 جفت باز بوده و دایرهای شکل و بسته است.
- پلاسمید مذکور، کولیسین E1 تولید میکند که یک پلاسمید غیر همیوغی (Non-conjugative plasmid) است (یعنی نمیتوان آن را از یک سلول باکتری به سلول دیگر از طریق پیلوس (Pilus)، منتقل کرد) زیرا فاقد ژنهای مورد نیاز برای کونژوگاسیون (Conjugation) میباشد. در پلاسمید ColE1، فرآیند تکثیر توسط مولکول RNA آنتیسنس (Antisense) کنترل میشود.
ساختار پلاسمید ColE1
- این پلاسمید یک پلاسمید دایرهای کوچک و بسته است.
- وزن مولکولی پلاسمید ColE1 برابر 106×2 دالتون است و 6646 جفت باز طول دارد.
- فاقد ژن موب (Mob gene، ژنهای تحرک) و توالی بوم (Bom sequence، مبنای تحرک) است. از این رو نمیتواند فرایند انتقال را به طور مستقل تکمیل کند.
- حاوی ژن کولیسین E1 است که باکتریوسین تولید میکند. همچنین با ژن imm، ایمنی در برابر باکتریوسین را کد میکند.
منشا تکثیر
- منشا تکثیر پلاسمید ColE1 در ناحیه حدود 1 کیلوبازی است. یعنی 555 جفت باز در پایین دست نقطه شروع RNA II، منشا آن یافت میشود.
- پلاسمیدهای ColE1 از طریق فرآیند مربوط به مکانیسم نوع تتا (Theta-type) تکثیر میشوند.
- فرآیند تکثیر، یک طرفه است.
مکانهای محدود کننده
- آنزیم محدود کننده EcoR1، پلاسمید ColE1 را در یک مکان منحصر به فرد میشکند.
- EcoR1 رشتههای DNA را در مکان GAATTC 3 ‘ ‘5 میشکند.
مزایای پلاسمید ColE1
- ColE1 پایهای برای بسیاری از وکتورهای مصنوعی (Artificial vector) است که در فرآیند کلونینگ (Cloning process) استفاده میشوند.

- پلاسمیدهای ColE1 به طیف وسیعی از آنتیبیوتیکها مقاوم هستند که این پلاسمیدها را به ابزاری عالی در مهندسی ژنتیک تبدیل میکند.
- ژنهای کولیسین با ژنهای مقاوم به آنتیبیوتیک برای اهداف صنعتی، جایگزین میشوند.
- ژنهای مقاوم در باکتریهای میزبان به آنها اجازه میدهند از تأثیر باکتریوسین فرار کنند.
- پروتئین تراغشایی (Transmembrane) کولیسین E1 باعث دپلاریزاسیون (Depolarization) کشنده غشایی در باکتریها میشود.
همچنین بخوانید:
مترجم: صادق حسینیکیا