پروتئین ساخته شده در کبد ممکن است باعث ایجاد بیماری آلزایمر در مغز شود

آمیلوئید تولید شده در محیط Peripheral باعث تخریب عصبی می شود.بر اساس یک مطالعه جدید در مجله PLOS Biology ، توسط John Mamo و همکارانش از دانشگاه Curtin  در  بنتلی، استرالیا پروتئین آمیلوئید ساخته شده در کبد می تواند باعث تخریب عصبی در مغز شود. از آنجا که تصور می شود این پروتئین یکی از عوامل اصلی ایجاد بیماری آلزایمر (AD) است ، نتایج نشان می دهد که کبد ممکن است نقش مهمی در شروع یا پیشرفت بیماری داشته باشد.

رسوبات آمیلوئید بتا (A-beta) در مغز یکی از علائم پاتولوژیک بیماری آلزایمر است و در تخریب عصبی در بیماران انسانی و مدل های حیوانی این بیماری دخیل است اما A-beta در اندام های محیطی نیز وجود دارد. سطوح A-beta  در خون با بار آمیلوئید مغزی و کاهش توانایی شناختی ارتباط دارد و این احتمال را افزایش می دهد که a-beta تولید شده در محیط Peripheral بدن ممکن است به بروز این بیماری کمک کند. آزمایش این فرضیه دشوار است ، زیرا مغز نیز A-beta تولید می کند و تشخیص منبع پروتئین از بین این دو چالش برانگیز است.

در مطالعه­ی فعلی ، دانشمندان با ایجاد موشی که پروتئین آمیلوئید بتا انسانی را فقط در سلول های کبدی تولید می کند ، بر این چالش غلبه کردند. آنها نشان دادند که این پروتئین همانطور که در انسان وجود دارد توسط لیپوپروتئین های غنی از تری گلیسیرید در خون حمل می شود و از محیط پیرامونی بدن به مغز منتقل می شود. آنها دریافتند که موش ها دچار تخریب عصبی و آتروفی مغزی می شوند که با التهاب عروق مغزی و اختلال عملکرد مویرگ های مغزی همراه است ؛ هر دو این اختلال­ها معمولاً در بیماری آلزایمر مشاهده می شوند. موش های مبتلا مورد مطالعه در یک تست یادگیری که وابسته به عملکرد هیپوکامپ است (ساختار مغزی که برای شکل گیری خاطرات جدید ضروری است) ضعیف عمل کردند.

یافته های این مطالعه نشان می دهد که A-beta مشتق شده از محیط peripheral  دارای توانایی ایجاد نوروژنراسیون است و نشان می دهد که A-beta ساخته شده در کبد یک عامل بالقوه در بیماری های انسانی می­باشد. اگر این ارتباط قابل توجه باشد، یافته ها ممکن است پیامدهای مهمی برای درک بیماری آلزایمر داشته باشند. تا به امروز ، اکثر مدل های این بیماری بر تولید بیش از حد A-beta مغز متمرکز شده اند ، که درواقع موارد نادر ژنتیکی آلزایمر انسان را تقلید می کند. اما برای اکثریت قریب به اتفاق موارد ابتلا آلزایمر ، تولید بیش از حد A-beta در مغز به عنوان عامل اصلی بیماری شناخته نمی شود. بلکه ، عوامل مربوط به شیوه زندگی می­توانند نقش مهمی ایفا کنند ، از جمله رژیم غذایی پرچرب ، که ممکن است تولید A-beta را در کبد تسریع کند.

Mamo  می افزاید: اثرات پروتئین بتا محیطی بر مویرگ های مغزی در روند بیماری بسیار مهم است. “در حالی که مطالعات بیشتری در حال حاضر مورد نیاز است ، این یافته نشان می دهد که مقدار زیادی از این رسوبات سمی پروتئینی سمی در خون می تواند به طور بالقوه از طریق رژیم غذایی فرد و برخی داروها که می توانند  بر لیپوپروتئین آمیلوئید اثر گذار باشند، مورد هدف قرار گیرند و در نتیجه خطر آنها را کم کرده یا سرعت پیشرفت بیماری آلزایمر را کاهش دهد. »

مرجع: “سنتز آمیلوئید انسانی محدود به کبد منجر به بیماری آلزایمر مانند فنوتیپ تخریب کننده عصبی می شود” توسط Lam V ، Takechi R ، Hackett MJ ، Francis R ، Bynevelt M ، Celliers LM ، و همکاران ، 14 سپتامبر 2021 ،مجله­ی PLOS Biology.

این مطالعه توسط شورای ملی بهداشت و تحقیقات پزشکی و وزارت بهداشت استرالیای غربی تامین مالی شد. تأمین کنندگان مالی هیچ نقشی در طراحی مطالعه ، جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها ، تصمیم برای انتشار یا تهیه نسخه خطی نداشتند.

منبع

ترجمه: آتوسا بهنام‌راد

از این مطلب چقدر راضی بودید؟

روی ستاره کلیک کنید تا نظرتون ثبت بشه

3.3 / 5. تعداد رای دهندگان: 3

تا حالا امتیازی برای این مطلب ثبت نشده؛ با ثبت نظرتون مارو خوشحال می‌کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *