مالتوز از دو مولکول گلوکز تشکیل میشود. هنگامی که این دو مولکول به یکدیگر پیوند میخورند، یک مولکول آب (H2O) از این ترکیب حذف میشود. مالتوز که شکر مالت نیز نامیده میشود، C۱۲H۲۲O۱۱.H۲O، از نشاسته توسط دیاستاز تهیه میشود. هیدرولیز توسط اسیدها یا مالتوز منجر به تولید دی گلوکز میشود. در خمیر کمچرب و بدون شکر افزوده شده، بیشتر قند موجود در مخمر، مالتوز است که از نشاسته به دست میآید. مالتوز مانند یک محصول اولیه فتوسنتز عمل میکند، نه یک محصول ذخیرهسازی مانند نشاسته و ترکیبات آن.
نامهای دیگر:
Cextromaltose, Maltobiose, Maltodiose, D-Maltose
ساختار مالتوز :

خواص فیزیکی مالتوز
خواص شیمیایی مالتوز
مالتوز تحت هیدرولیز قرار میگیرد و منجر به تشکیل اتانول و دیاکسیدکربن میشود. معادله شیمیایی در زیر آورده شده است.
C۱۲H۲۲O۱۱ + H۲O → 4C۲H۵OH + 4CO۲
مالتوز درواکنش با اسیدسولفوریک منجر به تولید دیاکسیدکربن، آب و دیاکسید گوگرد میشود. معادله شیمیایی در زیر آورده شده است.
C۱۲H۲۲O۱۱ + 24H۲SO۴ → 12CO۲ + 35H۲O + 24SO۲
موارد استفاده از مالتوز
از مالتوز برای دم کردن استفاده میشود زیرا ترکیب آن شبیه خار مریم است. همچنین در خمیرهایی با مخمرهای قوی استفاده میشوند، زیرا این مخمرها قادر به متابولیسم سریع مالتوز هستند.
مالتوز بهعنوان یک ماده حامل برای مواد طعمدهنده و عطرهای فرار استفاده میشود. همچنین در غذاهای نوزادان نیز استفاده میشود.
استفاده دارویی مالتوز مبتنی بر ترمیم و محافظت از کبد است که بدین منظور از گلوکز مدرن استفاده میشود.
سؤالات متداول
کاربردهای مالتوز چیست؟
مالتوز یک دیساکارید است که از دو واحد گلوکز تشکیل شده است. طعم کمی شیرین دارد اما هضم مهمترین وظیفه آن است. ازآنجاییکه اکثر کربوهیدراتها به شکل غیرقابلجذب هستند، ضروری است که این کربوهیدراتها به قسمتهای کوچکتر تقسیم شوند.
آیا مالتوز یک قند کاهنده است؟
مالتوز نیز همچون گلوکوز، یک قند کاهنده است. زیرا حلقه یکی از دو واحد گلوکز برای ارائه یک گروه آزاد آلدئیدی باز میشود و دیگری به دلیل پیوند گلیکوزیدی قادر به انجام آن نیست. آنزیم مالتوز که هیدرولیز پیوند گلیکوزیدی را کاتالیز میکند، میتواند آن را به گلوکز تجزیه کند.
منابع مالتوز چیست؟
مالتوز قندی است که جزئی از مالت (جو) است که از طریق نرم شدن و جوانه زدن دانه جو در آب به دست میآید. این ماده در محصولات نشاستهای نیمه هیدرولیز شده مانند مالتودکسترین، شربت ذرت و نشاسته رقیق شده با اسید نیز در مقادیر بسیار متغیر وجود دارد.
مترجم:
مریم محجوب