- در حال حاضر هیچ درمان قطعی برای بیماری آلزایمر وجود ندارد، اگرچه درمان و تغییر سبک زندگی می تواند پیشرفت آن را کُند کنَد.
- یک مطالعه جدید استرالیایی نشان میدهد که مصرف بالای قهوه ممکن است با میزان پایینتر زوال شناختی ارتباط داشته باشد.
- همچنین ارتباطی بین مصرف زیاد قهوه و انباشتگی آهستهتر رسوبات آمیلوئید در مغز وجود دارد.
بیش از 55 میلیون نفر در سراسر جهان با زوال عقل زندگی میکنند. شایع ترین نوع زوال عقل، بیماری آلزایمر (AD) است که کارشناسان معتقدند 50 تا 75 درصد موارد زوال عقل را تشکیل می دهد. با توجه به آمار ثبت شده در یک جمعیت مسن، موارد ابتلا به آلزایمر رو به افزایش است.
آلزایمر یک بیماری پیچیدهای است و بخشی طبیعی از فرآیند پیری نمیباشد. این موضوع باعث تغییرات پیچیده مغزی می شود که میتواند منجر به از دست دادن حافظه و اختلالات شناختی شود. یک مطالعه جدید در استرالیا شواهدی را نشان میدهد که بین میزان قهوه مصرفی مردم و میزان زوال شناختی آنها ارتباط خاصی وجود دارد. این مطالعه اخیراً در مجله معتبر Frontiers in Aging Neuroscience منتشر شده است.
تحقیقات قبلی نشان داده است که قهوه میتواند بروز اختلالات شناختی را کاهش دهد. نویسندگان این مطالعه جدید قصد دارند این موضوع را بیشتر بررسی کنند. دکتر Samantha Gardener، نویسنده اصلی مقاله، عنوان میکند: “اگر تحقیقات بیشتری این ارتباط را تأیید کند، مصرف قهوه میتواند روزی به عنوان یک عامل سبک زندگی با هدف به تاخیر انداختن شروع آلزایمر توصیه شود.”
وی همچنین افزود: “این موضوع سادهترین چیزی است که مردم می توانند آن را در سبک زندگی خود بگنجانند. به ویژه برای افرادی که در معرض خطر زوال شناختی هستند و هیچ علائمی ندارند.”
بررسی ارتباط بین مصرف قهوه و کاهش ریسک ابتلا به آلزایمر
این تیم تحقیقاتی در دانشگاه Edith Cowan در Perth، استرالیای غربی مستقر است. دانشمندان در این تحقیق از دادههای تصویربرداری، نشانگرهای زیستی و شیوه زندگی افراد در استرالیا استفاده کردند که بیش از یک دهه به طول انجامید. این مطالعه شامل 227 بزرگسال 60 ساله بود که در شروع مطالعه دچار زوال شناختی نبودند. این تیم با تنظیم پرسشنامهای توانست اطلاعاتی از شرکتکنندگان در مورد میزان و دفعات قهوه مصرفی آنها کسب کند.
آنها سپس ارزیابیهای حاصله را با مجموعهای از معیارهای روانشناختی در فواصل ابتدایی آزمایش و 18 ماهه مقایسه کردند. شش بخش ارزیابی عبارتاند از: حافظه یادآوری اپیزودیک، حافظه تشخیص، عملکرد اجرایی، زبان، توجه و دقت، سرعت پردازش و دادههای پیش بالینی.
دادههای پیش بالینی آلزایمر (PACC) یک ترکیب نمرهای است از آزمونهای حافظه، عملکرد اجرایی و شناختی مغز. تحقیقات نشان داده است که این سیستم نمرهدهی میتواند اولین نشانههای زوال شناختی را اندازه گیری کند. 60 شرکتکننده تحت اسکن مغزی PET برای ارزیابی انباشتگی بتا آمیلوئید در مغز قرار گرفتند و 51 شرکتکننده دیگر اسکن MRI برای ارزیابی آتروفی مغز انجام دادند.
یافته ها
تجزیه و تحلیل دادهها نشان داد که نوشیدن قهوه به طور معمول با عملکرد اجرایی، شناختی، توجه(دقت) و نمره PACC ارتباط مثبت دارد. نوشیدن مقادیر بالای قهوه با آهستهتر شدن روند پیشرفت اختلال شناختی در طول مطالعه همراه بود.
بین مصرف بالای قهوه با انباشتگی آهستهتر پروتئین آمیلوئید در طول 126 ماه، ارتباطی گزارش شد. در این مطالعه ارتباطی بین مصرف قهوه و آتروفی مغز مشاهده نشد. نتایج نشان می دهد که افزایش مصرف قهوه از 1 تا 2 فنجان در روز می تواند به طور چشمگیری اختلال شناختی را تا 8 درصد پس از 18 ماه کاهش دهد. همچنین میتواند از تجمع بتا آمیلوئید مغزی در همان دوره، تا 5 درصد بکاهد.
دکتر Gardener در مصاحبه با MNT عنوان کرد: “مصرف زیاد قهوه با انباشتگی آهستهتر پروتئینی چسبنده به نام بتا آمیلوئید که در مغز افراد مبتلا به آلزایمر به هم می پیوندد، ارتباط دارد. اخیراً دارویی به نام Aduhelm (aducanumab) برای درمان بیماری آلزایمر با هدف قرار دادن بتا آمیلوئید در ایالات متحده تایید شده ولی تاثیری در کاهش زوال شناختی همچون مصرف قهوه مشاهده نشد.”
محدودیت ها
در نظر گرفتن محدودیتهای مطالعه بخش مهمی است که باید به آن توجه کرد. این محدودیتها شامل اطلاعات رژیم غذایی گزارش شده توسط افراد است که ممکن است دقیق به خاطر نیاورند. با این حال، نویسندگان خاطرنشان میکنند که مصرف قهوه به دلیل ماهیت مصرف طولانیمدت آن، کمتر پیش میآید که خطایی گزارش شود. ثانیاً، تعداد افرادی که در این آزمایش مشارکت کردند بسیار کم و فقط 227 نفر است. با تعداد کم شرکت کنندگان در آزمایش، نتیجه گیری در مورد جمعیت عمومی دشوارتر است. همچنین، دادههای جمعآوری شده قادر به نشان دادن تفاوت بین نوشیدن قهوه کافئیندار، بدون کافئین و یا روش آماده سازی آن، نیست.
دکتر Sara Imarisio، رئیس بخش تحقیقات در انستیتو آلزایمر انگلستان در مصاحبه MNT گفت: ” اینگونه مطالعات میتوانند سرنخهای مفیدی در مورد اثرات رژیم غذایی بر سلامت مغز ما ارائه دهند، اما بایستی هنگام تفسیر نتایج نهایت دقت را داشته باشیم چرا که میدانیم که عوامل دیگری در مورد ریسک زوال عقل نقش دارند. هیچ نتیجه گیری قطعی در مورد اینکه آیا قهوه بر زوال عقل تأثیر دارد یا خیر نمیتوان گرفت. به بیانی دیگر، ارتباط سلامتی بلندمدت مغز با تعداد دفعات نوشیدن قهوه در روز را نمیتوان به طور دقیق مشخص کرد.”
با طرح سوال در مورد تعمیمپذیری نتایج، دکتر Imarisio پاسخ داد:
“برای تعمیمپذیری نتایج نیاز به اطلاعات جامعتری میباشد و نقص برجسته مطالعه در مورد مصرف قهوه در میانسالان بوده که گزارش نشده، بنابراین در مورد اثر منفی یا مثبت مصرف قهوه در میانسالان نمیتوان اظهار نظری کرد.”
چشم انداز این تحقیق
نویسندگان عنوان میکنند که برای تایید این یافتهها نیازمند مطالعات تئوری و عملی بلندمدتی هستیم. دکتر Gardener گفت: “مطالعات تکمیلکننده با طیفی از شرکتکنندگان به مدت 10 سال دنبال و در مطالعات عملی مقدار و نوع قهوه مصرف شده ثبت شد که برای تأیید یافتههای اولیه ما کافی است.”
دکتر Imarisio افزود: “تحقیقات بیشتری برای تایید نتایج بلندمدت و درک بیشتر مزایای مصرف منظم قهوه مورد نیاز است. در این میان، بهترین راه برای حفظ سلامت مغز با افزایش سن این است که از نظر جسمی و ذهنی فعال بمانید، رژیم غذایی متعادلی داشته باشید، دخانیات مصرف نکنید، به میزان توصیه شده قهوه بنوشید، وزن، کلسترول و فشار خون را منظم چک کنید.”
خلاصه
برای آلزایمر روشهای درمانی متنوعی معرفی شده است که هیچ یک قادر به درمان قطعی این بیماری نیستند. با توجه به تحقیقات متعددی که در استرالیا در این زمینه انجام شده است، نوینترین روش درمان آلزایمر نوشیدن زیاد قهوه بوده که با کاهش انباشته شدن بتا آمیلوئید در مغز، ظهور آلزایمر را به تاخیر می اندازد. این مطالعه نیازمند تحقیقات تکمیلکننده بیشتری میباشد تا بتوان آن را به همه افراد تعمیم داد.
ترجمه: امید آهنگریان ابهری