مواد غدایی بر پایه گیاه همیشه به معنی سالم بودن نیست به خصوص وقتی صحبت از گوشت گیاهی می‌شود

گوشت گیاهی

اخبار سلامتی

زمان زیادی از آغاز سال جدید نگذشته است و مردم همچنان به تصمیمات و اهداف خود در سال ۲۰۲۲ فکر می‌کنند. بسیاری ترجیح می دهند رژیم غذایی سالمی داشته باشند، نوشیدنی‌های الکلی را کنار بگذارند یا سرگرمی جدیدی را شروع کنند. مجلات و سازمان‌های گیاهخواری، رژیم‌های غذایی مبتنی بر گیاه را پیش برده که آن را «بهترین هدف سال جدید» می‌نامند.

اما گوشت‌های گیاهی اغلب سرشار از سدیم هستند و بسیار فرآوری‌شده می‌باشند و سالم‌تر از گوشت‌های دیگر که از آن‌ها تقلید می‌کنند، نیستند در حالی که حدوداً نیمی از مصرف کنندگان فکر می‌کنند گوشت‌های گیاهی مغذی ترند. بنابراین اگر تصمیم و هدف شما به حوزه سلامت مرتبط می‌شود، ممکن است بخواهید در تغییر رژیم غذایی گیاهی که شامل گوشت گیاهی است، تجدید نظر کنید.

به عنوان مثال، برگری را در نظر بگیرید که از ترکیب عجیب بدون گوشت و تنها از سویا، پروتئین سیب زمینی، روغن نارگیل و روغن آفتابگردان تشکیل شده‌است. این در حالی است که میزان کالری و سطح چربی اشباع شده آن شبیه به ربع یک مک دونالد است ولی شش برابر سدیم آن بیشتری دارد.

پیش‌بینی می‌شود که بازار جهانی گوشت‌های گیاهی در سال ۲۰۳۰ به ۸۵ میلیارد دلار افزایش یابد و فروشگاه‌های مواد غذایی به این موضوع توجه دارند که مجموعه‌ای از همبرگر، سوسیس، ناگت، گوشت چرخ کرده و غذاهای دریایی را بدون هیچ  فراورده حیوانی ارائه نمایند.

مواد غدایی بر پایه گیاه همیشه به معنی سالم بودن نیست به خصوص وقتی صحبت از گوشت گیاهی می‌شود

همچنین اخبار مرتبط بیشتری بخوانید:

آیا روغن کانولا می‌تواند مضر باشد؟

تاثیر رژیم غذایی پر فیبر بر ایمونوتراپی بیماران مبتلا به سرطان پوست ملانوما

افسردگی و پیشگیری آن با قرص امگا-3

فایده تغذیه‌ای” (nutritional value) آن چیست؟

بر اساس مطالعه‌ای که اخیراً انجام گرفته، فواید تغذیه‌ای غذاهای گیاهی ناچیز شناخته شده‌است. محققان موسسه نوآوری مواد غذایی و بیوتکنولوژی سنگاپور نتیجه جایگزینی بیکن، مرغ، گوشت گاو و بستنی را با نمونه‌های عاری از حیوانات مدل‌سازی و مقایسه کردند. رژیم‌هایی که محصولات حیوانی را با گیاهی جایگزین می‌کردند، دارای ویتامین B12، کلسیم، پتاسیم، روی و منیزیم کمتر و از طرفی میزان سدیم، قند و چربی‌های اشباع‌شده بالاتری بود.

استفان ون ویلیت (Stephan van Vliet)، دانشیار فوق دکترا در موسسه فیزیولوژی مولکولی دوک بیان می‌کند که حتی با وجود ویتامین‌ها و مواد معدنی افزوده شده، این محصولات گیاهی همچنان از نظر تغذیه‌ای قابل تعویض با پروتئین‌های جانوری نیستند. منابع حیوانی مانند گوشت، شیر و تخم مرغ پروتئین‌های کاملی هستند؛ بدین معنی که غنی از ۹ اسید آمینه ضروری برای رژیم غذایی روزانه ما می‌باشند. غذاهای گیاهی مانند میوه‌ها، سبزیجات، آجیل، دانه‌ها و غلات اغلب فاقد یک یا چند اسید آمینه هستند و باید به صورت ترکیبی مصرف شوند. تولیدکنندگان گوشت گیاهی معتقدند محصولات آنها حاوی مقادیر مشابه پروتئین است که از نظر کیفیت با پروتئین حیوانی قابل مقایسه است. تولیدکنندگان گوشت گیاهی معتقدند محصولات آن‌ها حاوی مقادیر مشابه پروتئین است که از نظر کیفیت با پروتئین حیوانی قابل قیاس است. اما ون ولیت (Van Vliet) می‌گوید، تمرکز بر پروتئین بسیار «ساده‌انگارانه» است. “غذاها حاوی صدها تا هزاران ترکیب هستند که می‌توانند بر متابولیسم و ​​سلامت انسان تأثیر بگذارند.”

ون ویلت و همکارانش ۱۹۰ مولکول موجود در جایگزین‌های گوشت گیاهی را با گوشت چرخ کرده گاو که با علف تغذیه شده بود مقایسه نمودند و دریافتند که ۹۰٪ آن‌ها متفاوت هستند. وی می‌گوید جایگزین‌های گوشت گیاهی فاقد آمینواسیدها و مشتقات خاصی مانند کراتین، تورین و آنسرین هستند که همگی قادرند بر سلامت ما، عملکرد بالقوه مغز و همچنین عملکرد ماهیچه‌ها تأثیر بگذارند اما متابولیت‌های دیگر مانند پلی فنول‌ها و آنتی اکسیدان‌ها در مقادیر بیشتر یا منحصراً در گوشت های گیاهی یافت شدند.

او غذاهای گیاهی و حیوانی را در رژیم غذایی مکمل هم می‌داند، به طوری که برخی از مواد مغذی، بهتر از منابع حیوانی و برخی دیگر از گیاهان بهتر به دست می‌آیند.

اصطلاح مواد غذایی بر پایه گیاهی

رزی شوارتز (Rosie Schwartz)، متخصص تغذیه و مشاور مستقر در تورنتو، بر این باور است که «مردم به دلایل مختلف مثل کاهش مصرف گوشت، همبرگر گیاهی را انتخاب می‌کنند. اما او استدلال می‌کند که اگر دلیل مصرف گوشت گیاهی، سلامتی است مصرف کنندگان باید در استدلال خود تجدید نظر کنند. شوارتز می‌گوید: «جایگزین کردن کامل محصولات گیاهی است ما را به سمت مسیر اشتباهی هدایت می‌کند.

طبق گفته دانشمندان تغذیه و راهنمای غذای کانادا، روشی که ما باید از آن استفاده کنیم، گیاهی می‌باشد اما باید نیمی از بشقاب خود را با سبزیجات و میوه‌ها و نیمی دیگر را با غلات کامل و پروتئین پر کرد.

اما بر اساس فرهنگ لغت مریام وبستر (Merriam-Webster dictionary)، عبارت “گیاهی” (plant-based)به هر چیزی که کاملاً از گیاهان ساخته شده باشند (از گوشت تا رنگ گرفته)، گیاهی اطلاق می‌شود اما فقط به این دلیل که از گیاهان ساخته شده، به معنی سالم بودن نیست. Van Vliet می گوید:”من فکر می‌کنم این مسئله برای مصرف کننده بسیار گیج کننده‌ است.”

آینده گوشت‌های گیاهی

تا این مرحله، شرکت‌های گوشتی گیاهی بر طعم، بافت و ظاهر محصولات خود تمرکز داشتند. این شرکت‌ها با ایجاد شگفتی‌های گیاهی به منظور ظاهر، طعم و احساس واقعی، گوشت خواران را مورد هدف قرار دادند.

شرکت تولیدکننده “impossible foods” بیان می‌کند که ۹۰٪ مشتریان آن‌ها هنوز گوشت‌خوار هستند.

استر کوهن (Esther Cohn)، مدیر ارتباطات در Impossible Foods گفت: “کل ماموریتImpossible Foods ایجاد محصولات گیاهی است که مستقیماً با گوشت حیوانات رقابت می‌کنند.”
“اگر هفته‌ای پنج همبرگر گوشت گاو می‌خورید، می‌خواهیم آن را عوض کنید، حتی سعی کنید یکی را با یک برگر Impossible Foods عوض کنید.”

با بازار پررونق و پروتئین های جدید گیاهی ساخته شده از سلول‌های آزمایشگاهی یا قارچ‌ها در مخازن تخمیر، گزینه‌ها بی پایان هستند. آیا می‌توان آنها را برای سالم تر بودن نیز سازگار کرد؟ باید منتظر بمانیم و ببینیم.

خلاصه:

محصولات گیاهی از نظر تغذیه‌ای قابل تعویض با پروتئین‌های جانوری نیستند. گوشت‌های گیاهی اغلب سرشار از سدیم و بسیار فرآوری‌شده می‌باشند و سالم‌تر از گوشت‌های دیگر که از آن‌ها تقلید می‌کنند، نیستند در حالی که حدوداً نیمی از مصرف کنندگان فکر می‌کنند گوشت‌های گیاهی مغذی ترند و این تصوری اشتباه است. پژوهش‌ها نشان داده‌اند، رژیم‌هایی که محصولات حیوانی را با گیاهی جایگزین می‌کردند، دارای ویتامین B12، کلسیم، پتاسیم، روی و منیزیم کمتر و از طرفی میزان سدیم، قند و چربی‌های اشباع‌شده بالاتری بود.

منابع حیوانی مانند گوشت، شیر و تخم مرغ پروتئین های کاملی هستند؛ بدین معنی که غنی از ۹ اسید آمینه ضروری برای رژیم غذایی روزانه ما می‌باشند اما غذاهای گیاهی مانند میوه‌ها، سبزیجات، آجیل، دانه‌ها و غلات اغلب فاقد یک یا چند اسید آمینه هستند و باید به صورت ترکیبی مصرف شوند بنابراین حذف کامل غذاهای حیوانی از رژیم غذایی غیرممکن است.

نام مترجم: نگارالسادات موسوی

منبع

مطالب علمی بیشتری بخوانید:

آلرژی غذایی و عدم تحمل غذایی و تفاوت ان ها

خوردن سبزیجات از شما در برابر بیماری‌های قلبی محافظت نمی‌کند.

 

از این مطلب چقدر راضی بودید؟

روی ستاره کلیک کنید تا نظرتون ثبت بشه

2.7 / 5. تعداد رای دهندگان: 3

تا حالا امتیازی برای این مطلب ثبت نشده؛ با ثبت نظرتون مارو خوشحال می‌کنید

1 دیدگاه در “مواد غدایی بر پایه گیاه همیشه به معنی سالم بودن نیست به خصوص وقتی صحبت از گوشت گیاهی می‌شود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *