سدیم دودسیل سولفات

سدیم دودسیل سولفات

سدیم دودسیل سولفات (SDS) یا سدیم لوریل سولفات (SLS) که بعضاً به نام لوریل سولفات سدیم نیز شناخته می شود، یک ترکیب آلی مصنوعی با فرمول CH3(CH2)11SO4Na است. این ماده یک سورفکتانت آنیونی است که در بسیاری از محصولات تمیز کننده و بهداشتی استفاده می شود. این مولکول یک ارگانوسولفات و یک نمک است و شامل یک دم 12 کربنی است که به یک گروه سولفات متصل شده است، یعنی نمک سدیم هیدروژن سولفات دودسیل، استر الکل دودسیل و اسید سولفوریک است. دم هیدروکربن آن همراه با یک قطبی به ترکیبات آمفیفیلیک می دهد و بنابراین به عنوان یک ماده شوینده مفید است. همچنین به عنوان یکی از اجزای مخلوط تولید شده از روغن نارگیل و خرما ارزان قیمت مشتق شده است، SDS جز مشترک بسیاری از محصولات نظافت خانگی، بهداشت شخصی و لوازم آرایشی، دارویی و غذایی و همچنین فرمولاسیون های تمیز کردن صنعتی و تجاری است.

ساختار

SDS در خانواده ترکیبات ارگانوسولفات است و دارای فرمول CH3(CH2)11SO4Na است. این شامل یک دم 12 کربنی است که به یک گروه سولفات متصل شده است، یعنی نمک سدیم یک الکل 12 کربنی است که به اسید سولفوریک استری شده است. یک توصیف جایگزین این است که این یک گروه آلکیل با یک آویز، یک گروه سولفات ترمینال متصل است. در نتیجه دم هیدروکربن و سر آنیونی، دارای خواص آمفیفیلیکی است که به آن اجازه می دهد میسل هایی تشکیل دهد و بنابراین به عنوان ماده شوینده عمل می کند.

تولید

SDS از تیمار الکل لوریل با گاز تری اکسید گوگرد، اولئوم یا اسید کلروسولفوریک برای تولید هیدروژن لوریل سولفات سنتز می شود. سپس محصول حاصل از طریق افزودن هیدروکسید سدیم یا کربنات سدیم خنثی می شود. الکل لوریل می تواند به شکل خالص استفاده شود یا ممکن است از روغن نارگیل یا هسته خرما به وسیله هیدرولیز حاصل شود (که اسیدهای چرب آن ها را آزاد می کند). نمونه های تجاری این محصولات “SDS” در واقع خالص نیستند، بلکه مخلوطی از سولفات های سدیم آلکیل های مختلف است که SDS جز اصلی آن است. SDS به صورت تجاری به صورت پودر، رسوب جامد و سایر اشکال دیگر موجود است (هر یک از نظر سرعت انحلال متفاوت است).

از این مطلب چقدر راضی بودید؟

روی ستاره کلیک کنید تا نظرتون ثبت بشه

3.5 / 5. تعداد رای دهندگان: 6

تا حالا امتیازی برای این مطلب ثبت نشده؛ با ثبت نظرتون مارو خوشحال می‌کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *