فشار اسمزی چیست؟

فشار اسمزی چیست؟

(اسمز) متوقف شود. این خاصیت کولیگاتیو است و به غلظت ذرات محلول در مایع بستگی دارد. فشار اسمزی را می توان با کمک فرمول زیر محاسبه کرد:

π = iCRT

در این فرمول؛

  • π بیانگر فشار اسمزی
  • i  بیانگر فاکتور وان هوف
  • C غلظت مولار حل شونده در محلول
  • R ثابت جهانی گاز ها
  • T نمایانگر دما است.

رابطه بین فشار اسمزی محلول و غلظت مولی املاح آن توسط شیمی دان هلندی Jacobus van’t Hoff مطرح شد. در این رابطه باید توجه داشت که این معادله فقط در مورد محلول هایی که از رفتار ایده آل ماده تبعیت می کنند صادق است.

اسمز چیست؟

اصطلاح “اسمز” به حرکت مولکول های حلال از طریق یک غشا نیمه تراوا، از منطقه ای که غلظت املاح در آن کم است، به ناحیه ای که غلظت املاح زیاد است بر می گردد. در نهایت، تعادلی بین دو طرف غشای نیمه تراوا ایجاد می شود به عبارتی دیگر، غلظت املاح در هر دو طرف غشا نیمه تراوا برابر می شود.

نکته مهم: غشا نیمه تراوا، فقط مولکول های حلال می توانند از غشای نیمه تراوا عبور کنند و ذرات و املاح اجازه ی عبور از آن را ندارند.

اگر فشار کافی به سمت محلول غشا نیمه تراوا وارد شود، روند اسمز متوقف می شود. حداقل فشار مورد نیاز برای خنثی سازی روند اسمز، فشار اسمزی نامیده می شود.

در تصویر ارائه شده در بالا، می توان مشاهده کرد که مولکول های حلال تمایل دارند از غشا نیمه تراوا به سمت محلول عبور کنند تا زمانی که فشار اسمزی به محلول وارد شود.

از این مطلب چقدر راضی بودید؟

روی ستاره کلیک کنید تا نظرتون ثبت بشه

3.4 / 5. تعداد رای دهندگان: 19

تا حالا امتیازی برای این مطلب ثبت نشده؛ با ثبت نظرتون مارو خوشحال می‌کنید

1 thoughts on “فشار اسمزی چیست؟

  1. محمد میگوید:

    امروز اتفاقی به یه پادکستی گوش میگردم که صحبت فشار اسمزی شد قبلا خیلی شنیده بودم اما دقیقا معنی این کلمه رو نمیدونستم سرچ کردم جالب بود که این سوال پیش امد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *