تست اوزازون (Osazone Test): تعریف، اصول، روش، نتایج و موارد استفاده

تست اوزازون (Osazone Test)

تعریف تست اوزازون

تست اوزازون یک آزمایش شیمیایی است که برای شناسایی قندهای کاهنده استفاده می‌شود. این تست حتی امکان افتراق قندهای کاهنده مختلف را بر اساس زمان ظهور کمپلکس فراهم می‌کند. این تست بر اساس شناساگر مورد استفاده در آن، تست فنیل هیدرازین (Phenyl hydrazine) نیز نامیده می‌شود.

اهداف تست اوزازون

  • برای شناسایی قندهای کاهنده
  • برای افتراق قندهای کاهنده از قندهای غیر کاهنده.
  • برای شناسایی قندهای کاهنده مختلف از بین یکدیگر.

اصول تست اوزازون

  • شناساگر این تست از فنیل‌هیدرازین در بافر استات تشکیل شده است.
  • این تست بر اساس این واقعیت است که کربوهیدرات‌های دارای گروه‌های کربونیل (Carbonyl) آزاد یا بالقوه آزاد با فنیل‌هیدرازین واکنش داده و اوزازون را تشکیل می‌دهند.
  • واکنش چگالش-اکسیداسیون-چگالش بین سه مولکول فنیل‌هیدرازین و کربن یک و دو مریوط به آلدوز (aldose) و کتوز (ketose)، باعث تولید 1، 2- دی‌فنی‌هیدرازون (1,2-diphenyhydrazone) می‌شود که به اوزازون معروف است.
واکنش چگالش-اکسیداسیون-چگالش
یک واکنش معمولی که تشکیل اوزازون را نشان می‌دهد. دی گلوکز با فنیل‌هیدرازین واکنش داده و گلوکوزازون تولید می‌کند.
  • اوزازون به صورت کریستال‌های زرد رنگ با شکل، قابلیت حل، نقطه ذوب و زمان تشکیل مشخص ظاهر می‌شود. ویژگی‎های اوزازون برای قندهای مختلف متفاوت است.
  • از آن‌جایی که هر دو کربن 1 و 2 در واکنش نقش دارند، اپیمرهای C-2 (C-2 epimers) همان اوازون را تولید می‌کنند.
  • به طور مشابه، کتوزها با پیکربندی مشابه با آلدوزهای زیر C-2 همان اوازون‌ها را تولید می‌کنند، به عنوان مثال می‌توان به گلوکز (Glucose) و فروکتوز (Fructose) اشاره کرد.

نیازمندی‌ها

شناساگر

  • ترکیب اوزازون: 5 گرم فنیل‌هیدرازین هیدروکلراید (Phenylhydrazine hydrochloride) و 0.1 گرم استات سدیم (Sodium acetate).
  • اسید استیک گلاسیال (Glacial acetic acid)
  • نمونه تستی

لوازم مورد نیاز

  • لوله‌های آزمایش
  • پایه لوله آزمایش
  • پیپت‌ها

تجهیزات

روش تست اوزازون

  • 5 میلی‌لیتر محلول تستی را در یک لوله آزمایش تمیز و خشک قرار دهید.
  • 3 گرم ترکیب اوزازون و پنج قطره اسید استیک گلاسیال را به لوله آزمایش اضافه کنید.
  • آن را خوب مخلوط کرده و در صورت نیاز لوله آزمایش را به آرامی در بن‌ماری گرم کنید تا همه عناصر حل شوند.
  • لوله آزمایش را در آب در حال جوش نگه دارید و تشکیل کریستال‌ها را در مقاطع زمانی مختلف بررسی کنید.
  • شکل کریستال را با بزرگ‌نمایی کم زیر میکروسکوپ مشاهده کنید.

نتیجه و تفسیر تست اوزازون

  • بر اساس شکل و ساختار کریستال‌ها و زمان ظهور آن‌ها، می‌توان قندهای مختلفی را شناسایی کرد.
  • جهت شناسایی قندهای کاهنده از طریق این تست، از جدول زیر استفاده کنید:
کربوهیدرات زمان تشکیل (دقیقه) ساختار کریستالی
فروکتوز 2 سوزنی شکل
گلوکز 5 سوزنی شکل
گالاکتوز (Galactose) 20 توپ خاردار شکل
مالتوز (Maltose) 30 تا 45 شکل آفتابگردان/ ستاره شکل
لاکتوز (Lactose) 30 تا 45 توپ پنبه/پفکی شکل
  • بنابراین از طریق این جدول می‌توان قندهای مختلف را بر اساس ساختار کریستال و زمان ظهور آن شناسایی کرد.

تست اوزازون (Osazone Test)

موارد استفاده از تست اوزازون

  • این تست تنها آزمایشی است که می‌توان از آن برای افتراق لاکتوز از مالتوز در هنگام شناسایی قندهای ناشناخته استفاده کرد.
  • این تست یک آزمایش ساده، ارزان و با زمان‌بری نسبتاً کمتر برای شناسایی و افتراق قندهای مختلف که در موارد بالینی با آن مواجه می‌شویم، می‌باشد.
  • از این تست می‌توان برای تعیین محل قند در بافت‌های گیاهی نیز استفاده کرد.

محدودیت‌های تست اوزازون

  • اگر ساکارز (Sucrose) به مدت 30 دقیقه یا بیشتر بجوشد، با این که ساکارز یک قند غیرکاهنده است، این تست نتیجه مثبتی برای ساکارز ارائه می‌دهد.
  • اگر نمونه حاوی مخلوطی از قندهای مختلف باشد، این تست موثر نیست.
  • به طور مشابه، مقادیر زیادی قند برای یک نتیجه مثبت مورد نیاز است.

همچنین بخوانید:

منبع

مترجم: صادق حسینی‌کیا

از این مطلب چقدر راضی بودید؟

روی ستاره کلیک کنید تا نظرتون ثبت بشه

4.2 / 5. تعداد رای دهندگان: 5

تا حالا امتیازی برای این مطلب ثبت نشده؛ با ثبت نظرتون مارو خوشحال می‌کنید

2 دیدگاه در “تست اوزازون (Osazone Test): تعریف، اصول، روش، نتایج و موارد استفاده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *