شیر مادر یکی از بهترین منابع تغذیه ای برای سلامت و رشد نوزاد است و در عین حال به بلوغ سیستم ایمنی بدن کمک می کند. این از آنجا قابل توجه است که وقتی مادر باردار عفونت را تجربه می کند ، پاسخ آنتی بادی وی می تواند به شیر منتقل شود ، گزارش می شود که آنتی بادی های خاصی در شیر یافت می شود. با توجه به حذف زنان باردار از آزمایشات بالینی اولیه واکسن کرونا اطلاعات محدودی در مورد اثرات واکسیناسیون بر روی زنان شیرده وجود دارد.
این امر باعث ایجاد یک مطالعه در اسپانیا شده است که 75 زن شیرده را که واکسیناسیون SARS-CoV-2 دریافت می کنند مشاهده کرد. هدف از این مطالعه بررسی تأثیر انواع مختلف واکسن بر میزان آنتی بادی ضد SARS-CoV-2 ایمونوگلوبولین A (IgA) و ایمونوگلوبولین G (IgG) موجود در شیر انسان است.
برنامه واکسیناسیون در اروپا در تاریخ 27 دسامبر سال 2020 آغاز شد ، در حالی که کادر درمان و زنان شیرده در اولویت واکسیناسیون در اسپانیا بودند. واکسن های مبتنی بر (mRNA) اولین نوع موجود بودند ، با مطالعات اولیه نشان داده شده است که این واکسن ها باعث ایجاد آنتی بادی های ضد SARS-CoV-2 در شیر مادر می شوند.
اهمیت آنتی بادی
آنتی بادی های IgG بیشترین مقدار را در خون دارند و تقریباً با 75٪ از مقدار کل آنتی بادی های موجود در بدن مشارکت می کنند. چند اقدام که این آنتی بادی ها می توانند در آن درگیر شوند ، شامل شروع فاگوسیتوز سلول های ویروسی از طریق درگیری ماکروفاژها و همچنین فعال سازی سلول های کشنده طبیعی برای سمیت سلولی با واسطه سلول است. آنتی بادی های IgG توانایی عبور از سد جفت را دارند و می توانند به انتقال ایمنی غیرفعال به نوزادان بلافاصله پس از تولد کمک کنند ، که اگر مادر واکسینه شود می تواند در مورد COVID-19 مفید باشد.
مطالعه انجام شده
محققان بررسی کردند که آیا ایمن سازی مادر با استفاده از واکسن های مبتنی بر mRNA بر ترشح آنتی بادی علیه COVID-19 در شیر مادر و هرگونه عوارض جانبی بر روی زنان و فرزندان آنها تأثیر می گذارد.
آنها شیر مادر را که در هفت زمان متفاوت از زنان با عفونت تایید شده SARS-CoV-2 و همچنین گروهی از زنان با ایمنی طبیعی جمع آوری شده است ، مورد مطالعه قرار دادند.
شرکت کنندگانی که در این مطالعه شرکت داشتند ، دو دوز واکسن mRNA از جمله BNT162b2 mRNA ، BioNTech / Pfizer و mRNA-1273 ، Moderna یا یک دوز واکسن ویروسی آدنوویروس مانند ChAdOx1 nCoV-19 ، Oxford/AstraZenecaدریافت کردند.این مطالعه شامل نمونه های قبل از واکسیناسیون و نمونه های پس از یک دوز و همچنین دوز دوم بود.
آنتی بادی علیه دامنه اتصال گیرنده پروتئین SARS-CoV-2 به ترتیب با مادران واکسینه شده و مادران مثبت COVID-19 برای IgG و IgA انتخاب شدند.
یافته ها
مطالعه اسپانیایی نشان داد که تفاوت قابل توجهی بین انواع مختلف واکسن های ارائه شده وجود ندارد. با این حال ، گزارش شده است که به کسانی که واکسن ناقل آدنوویروس زده اند ، عوارض جانبی بیشتری مانند تب یا سردرد در مقایسه با واکسن های مبتنی بر mRNA تجربه کرده اند.
این یافته ها همچنین شامل افزایش سطح IgG و IgA پس از واکسیناسیون و همچنین 8 شرکت کننده با عفونت COVID-19 قبل از واکسیناسیون بود ، که سطح آنتی بادی بالاتر را نشان می دهد. نشان داده شده است که واکسنهای BioNtech / Pfizer و Moderna باعث ایجاد IgG بالاتر از آکسفورد / AstraZeneca پس از تجویز اولین دوز می شود. بیشترین تاثیری که برای واکسن های مبتنی بر mRNA مشاهده شد دو هفته بعد از دوز دوم بود.
محدودیت ها
اگرچه نتایج مطالعه به طور کلی مثبت بود ، داده های اولیه ای را برای مادران شیرده واکسینه شده ارائه می دهد ، برای نمایندگی بودن نتایج و برای ایمن بودن واکسن های COVID-19 برای این گروه از جمعیت ، مطالعات نمونه گسترده تری لازم است. پیگیری سطح آنتی بادی نیز مهم است زیرا طول مدت آنتی بادی ناشی از واکسن در شیر مادر را تعیین می کند.
این مطالعه بررسی کرد که آیا واکسیناسیون برای زنان شیرده روی سطح آنتی بادی درون شیر تولید شده توسط مادران با احتمال یافتن سطح آنتی بادی ضد SARS-CoV-2 تأثیر دارد یا خیر ، اگرچه نتایج ممکن است نماینده همه زنان شیرده نباشد ، اما نتیجه گیری شد که واکسیناسیون باعث تولید مقادیر بالاتر آنتی بادی IgG و IgA در شیر مادر می شود که می تواند به نوزادان منتقل شود و باعث افزایش ایمنی طبیعی آنها نسبت به COVID-19 می شود.