از سلول نرمال تا سرطانی- دوبله ژنیران

بیش از 60 هزار میلیارد سلول بدن انسان را تشکیل داده اند. سلول های کوچک ترین واحد های زیستی بوده و در کنار هم بافت ها را تشکیل می دهند. همچنین بافت ها نیز در کنار هم اندام های مختلفی مانند قلب، کبد و ریه ها را به وجود می آورد.

زمانی که بدن نیاز داشته باشد، سلول ها تقسیم شده و سلول های جدید با سلول های معیوب یا سلول هایی که عمرشان به پایان رسیده است، جایگزین می شوند. این جایگزینی به بافت ها اجازه می دهد که شکل خاص خود و عملکرد ویژه شان را با گذر زمان حفظ کنند. بنابراین هر سلول به شکل برنامه ریزی شده خاصیت تقسیم شدن و مردن را داراست. این چرخه منظم و در عین حال پیچیده توسط مرکز سلول، یعنی هسته که شامل کروموزوم هایی که هزاران ژن دارند کنترل می شود.

بعضی اوقات این ژن ها که از DNA ساخته شده اند، دستخوش تغییراتی می شوند و در ادامه این تغییر، DNA دستورات غیرمعمول به خارج از هسته فرستاده و در نتیجه دستور اشتباه، عملکرد سلول مختل می گردد. این دستورات و عملکرد اشتباه موجب تقسیم غیرقابل کنترل سلول می شود و سلول های جدید تقسیم شده نیز همان نقص و عیب را دارا هستند. سلول ها به سرعت تکثیر شده و یک تومور را شکل می دهند. شاید این پروسه ممکن است برخی اوقات به سرعت انجام شود اما معمولا خیلی طولانی است. ممکن است از تولید یک سلول اولیه سرطانی تا یک تومور با حجم 1 سانتی متر مربع، 10 الی 30 سال طول بکشد.

تومور تعداد زیادی از رگ های خونی را اطراف خود ساخته تا مواد غذایی و اکسیژن مورد نیاز خود را تأمین کرده و زنده بماند. این پدیده آنژیوژنز نام دارد. تومور زمانی واقعا خطرناک می شود که سلول های سرطانی از طریق رگ ها به مناطق مجاور حمله کرده و در آن اندام منتشر شوند. این سلول ها می توانند به نقاط دیگر بدن نیز حمله کرده، تکثیر یافته و یک تومور جدید شکل دهند. این پدیده که موجب انتشار توده های سرطانی در بدن می شود، متاستاز نام دارد. حال به این می پردازیم که چرا یک سلول سرطانی می شود. عوامل زیادی برای سرطانی شدن یک سلول وجود داشته و درجات اثر گذاری آن ها مختلف است.

عواملی که تاکنون به عنوان دلیل ایجاد سرطان شناخته شده اند، عبارت اند از: (داشتن ناهنجاری های ژنتیکی ارثی)  (ابتلا به ویروس هایی مثل HIV، هپاتیت B، C وD ، ویروس پاپیلوما، ویروس EBV) (در معرض عوامل شیمیایی، مواد رادیواکتیو و خورشید قرار گرفتن) (مصرف مواد مضر مانند الکل، سیگار و یا داشتن رژیم های غذایی بسیار چرب و مصرف کم میوه و سبزیجات)

امروزه بیشتر از 25 میلیون نفر در جهان مبتلا به سرطان بوده و سالانه 7 میلیون نفر در اثر سرطان فوت می کنند. بیشترین گستردگی سرطان در جهان مربوط به سرطان ریه می باشد. پس از آن به ترتیب سرطان سینه، کولون،  معده و پروستات بیشترین گستردگی را دارند. در هر حال روش هایی برای مبارزه با سرطان وجود دارند که بر اساس نوع سرطان می تواند متفاوت باشد. هدف در درمان سرطان، از بین بردن تومور و درمان بیمار در مراحل اولیه سرطان و یا اگر در مراحل پیشرفته از بیماری بود، جلوگیری از انتشار آن می باشد.

به شکل کلی سه نوع روش درمانی برای سرطان وجود دارد. جراحی، که شامل استخراج بخشی از تومور یا کل آن می باشد. رادیوتراپی، که در آن تومور در معرض امواج رادیواکتیو قرار گرفته و موجب جلوگیری از تقسیم سلول های سرطانی شده و آن ها را نابود می کند. شیمی درمانی، که عبارت است از: استفاده هدفمند از دارو جهت تخریب سلول های سرطانی و یا جلوگیری از انتشار آن ها. شیمی درمانی و رادیوتراپی همانطور که روی سلول های سرطانی اثر می گذارند ممکن است روی سلول های سالم نیز اثر گذاشته و اثرات جانبی داشته باشند.

اما امروزه با پیشرفت علم اطلاعات راجع به سلول های سرطانی افزایش یافته و کمک کرده تا بتوان مکانیسم های پیشرفت سرطان را با ویژگی بالاتری مورد هدف قرار داد.

همچنین از صفحات زیر دیدن فرمایید:
 

از این مطلب چقدر راضی بودید؟

روی ستاره کلیک کنید تا نظرتون ثبت بشه

5 / 5. تعداد رای دهندگان: 2

تا حالا امتیازی برای این مطلب ثبت نشده؛ با ثبت نظرتون مارو خوشحال می‌کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *